Ogórek

Ogórek to warzywo chyba najbardziej kojarzone z latem. Doczekał się nawet własnego sezonu – ogórkowego, odzwierciedlającego beztroski, nieco leniwy, letni czas. Nic dziwnego bo warzywo to zawiera bardzo dużo wody oraz nieco elektrolitów, które w okresie upałów wspomagają nawodnienie organizmu. Ogórki w postaci świeżej są idealne do surówek, sałatek lub jako orzeźwiający dodatek do wody. Nadają się także do kiszenia, marynowania czy, co mniej popularne, faszerowania.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Ogórek jest blisko spokrewniony z dynią, cukinią, arbuzem, melonem czy egzotycznym kwano. To roślina ciepłolubna, dlatego dostępna jest przez większość roku z upraw szklarniowych. Z gruntu zaś kupić go można najwcześniej pod koniec czerwca.

Ogórki w zależności od odmiany mają różny kształt, intensywność zabarwieni, ale przede wszystkim fakturę skórki. Szklarniowe są obłe, znacznie dłuższe od gruntowych, a ich skórka jest gładka i cienka, dlatego nie trzeba ich obierać. Odmiany gruntowe ogórków są drobniejsze, często nieregularne, dają wrażenie bardziej mięsistych a ich skórka jest grubsza z charakterystycznymi wypustkami i pofałdowaniami.

GATUNKI

Odmiany szklarniowe

Ich owoce dzieli się na krótkie, średnie i długie. Wszystkie zaś mają charakterystyczną gładką i lśniącą skórkę. Ich miąższ jest jędrny, a skórka delikatna na tyle, że można jadać je bez obierania. Z ogórków szklarniowych najlepiej przygotowywać surówki, sałatki, a także urozmaicać nimi dania podawane na zimno.

Odmiany gruntowe

Preferowanymi owocami są te o prostym kształcie, cylindrycznej formie i ciemnozielonej skórce. Te właśnie nadają się najlepiej na kiszenie, konserwowanie czy do surówek lub sałatek. Okazy mocno przerośnięte, w których wyraźnie uformowały się nasiona, można podawać w daniach na ciepło np. faszerować. Rozdrobnione na mniejsze fragmenty są wykorzystywane w marynowanych przetworach wielowarzywnych.

Korniszony

To po prostu ogórki gruntowe zbierane we wczesnej fazie wzrostu. Nadają się do mocno kwaśnych, pikantnych zalew octowych.

Ciekawe odmiany

Zaliczyć tu można ogórek biały czy ogórek melonowy. Owoce tych ostatnich są długie, bez brodawek, pokryte jasną, lekko omszoną skórką bez połysku. Obie odmiany dobre do dań na surowo.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g ogórka:

12 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

0,59 g

BIAŁKO

0,16 g

TŁUSZCZE

2,16 g

WĘGLOWODANY

3,2 mg

WITAMINA C

7,2 µg

WITAMINA K

Ogórek DLA ZDROWIA

Prawidłowe nawodnienie

Ogórki, z uwagi na wysoką zawartość wody, uzupełniają dietę w płyny.

Dla zgrabnej sylwetki

Ogórek to warzywo bardzo niskokaloryczne, dlatego jadany bez tłustych sosów, dodatków i okras sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki.

Dla pięknej cery

Spożywanie ogórków – zawierających pewne ilości witamin z grupy B - wpłynie korzystnie na kondycję skóry. Również okłady z miąższu ogórków czy przygotowane z nich preparaty kosmetyczne ujędrnią i wygładzą skórę, pozostawiając ją jaśniejszą i bardziej napiętą.

MAPA PRODUKCJI

Ogórek jest warzywem ciepłolubnym, którego uprawę na terenie Polski prowadzi się zarówno w systemie polowym, jak i pod osłonami. Polska jest liderem w produkcji ogórków w Unii Europejskiej. Największa powierzchnia uprawy ogórków zlokalizowana jest w województwach: mazowieckim, łódzkim, świętokrzyskim oraz wielkopolskim.

Mapa produkcji

SEZONOWOŚĆ

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz