Dynia
To ciepłolubne warzywo, które zachwyca różnorodnością swoich kształtów, form i kolorów. Sezon dyniowy przypada późnym latem i wczesną jesienią. Dynia to warzywo bogate w beta karoten, czyli prowitaminę A. Im barwa warzywa intensywniejsza tym zawartość tej witaminy wyższa.
Dynia jest warzywem niezwykle wdzięcznym kulinarnie – stanowi idealną bazę, którą można przyprawiać na słono, słodko, wytrawnie i na ostro. Warto pamiętać, że z dyni można też wytwarzać soki przecierowe łączone z wielowarzywnymi czy owocowymi.
Dynia to nie tylko miąższ, ale i pestki. Stanowią one idealną zdrową przekąskę. Są również substratem do tłoczenia aromatycznego oleju.
Dynia to warzywo o wielu formach i kształtach. Pomarańczowa, zielona, brązowa, srebrzysta czy odmiany dekoracyjne o fikuśnych kształtach, dynia jest niekoronowaną królową wczesnej jesieni.
GATUNKI
Dynia olbrzymia
Uprawiana najbardziej powszechnie w naszym kraju. Jej okazałe owoce są pomarańczowe, żeberkowane o dość twardej skórce. Miąższ zwarty, choć po ugotowaniu staje się dość wodnisty. Z pestek można wytwarzać olej.
Dynia Hokkaido
Coraz powszechniej dostępna w handlu. Jej owoce są średniej wielkości, gruszkowate, osiągające 1-3 kg. Miąższ ciemnopomarańczowy, aromatyczny o zwartej konsystencji. Idealnie nadaje się do pieczenia. W smaku przypomina nieco kasztany jadalne. Jej skórka jest jadalna i nie wymaga obierania.
Dynia makaronowa
Jej skórka jest jasnożółta lub żółta z zielonymi paskami. Kształtem i wielkością przypomina dorodny melon. Po upieczeniu jej jasny miąższ tworzy charakterystyczne nitki, które łatwo można oddzielić od twardej skórki przy pomocy widelca. Doskonały substytut klasycznego makaronu.
Dynia piżmowa
Kształtem przypomina nieco tykwę. Kolor i konsystencja miąższu jest bardzo zbliżona do dyni olbrzymiej, podobnie jak wykorzystanie kulinarne.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g dyni:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
BETA-KAROTEN
Dynia DLA ZDROWIA
Dla zdrowia układu krążenia
Regularne spożywanie dynie ma korzystne działanie przeciwcholesterolowe. Przeciwdziała odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają złagodzić stany zapalne w obrębie naczyń krwionośnych co sprzyja prawidłowej ich pracy.
Dla zgrabnej sylwetki
Dynia to produkt bardzo niskokaloryczny. Podawana w formie pieczonej, gotowanej czy przecieranej skutecznie pomoże kontrolować masę ciała. Należy uważać na tuczące dodatki jak śmietany, tłuszcze czy zasmażki dodawane do potraw z dyni.
Dla zdrowych oczu
Karotenoidy, zawarte w dużych ilościach w dyni, mogą poprawić zdrowie oczu. Jest to szczególnie istotne dla osób starszych bardziej narażonych na problemy ze wzrokiem. Wykazano, że beta karoten może wspomóc ostrość widzenia i przeciwdziałać tak zwanej kurzej ślepocie.
Dobra dla dzieci
Dynia to łagodne warzywo doskonałe do rozszerzania diety u dzieci. Miksowana w postaci papkowatej zupy czy podawana w sokach przecierowych jest produktem łatwostrawnym i nisko alergizującym.
MAPA PRODUKCJI
Produkcji dyni w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Plasujemy się w pierwszej piątce czołowych producentów tego warzywa w Unii Europejskiej. Dynia uprawia jest na przykład w województwie mazowieckim, lubelskim i wielkopolskim.