{*
*}

Seler

Seler to warzywo korzeniowe spokrewnione między innymi z marchwią i pietruszką. Najczęściej spotkać można selery korzeniowe oraz naciowe. Korzeniowe są cenione ze względu na intensywny smak i aromat, który nadają przygotowanym daniom. Te popularne warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok!

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Jak wykorzystać seler w kuchni i jakie korzyści dla zdrowia niesie?

  • wszechstronność zastosowania
  • doskonale sprawdzi się w daniach na ciepło – szczególnie w daniach jednogarnkowych, mięsnych czy wielowarzywnych
  • w niektórych daniach może z powodzeniem zastąpić ziemniaki
  • idealny w daniach na zimno w surówkach i sałatkach
  • pokrojony w słupki i podsmażony stanie się alternatywą frytek
  • ugotowany z innymi białymi warzywami stenie się wyborną zupą krem
  • połączony z innymi składnikami włoszczyzny pozwoli przygotować aromatyczne wywary do zup i sosów
  • utarty i zawekowany w zalewie octowej sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych.
Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa
GATUNKI

Odmiany korzeniowe

Ich korzenie są kremowobiałe, wielkością odpowiadające okazałej bulwie ziemniaka. Wybierając je warto zwrócić uwagę na kolor, wielkość, zapach, jędrność, a także brak uszkodzeń czy nalotów pleśni.

Odmiany naciowe

Wykorzystywane do spożywania na surowo, wyciskania soków, do dań gotowanych czy smażonych. Drobno posiekane łodygi nadadzą zupom przyjemnego ziołowego posmaku. Przy wyborze warto kierować się długością łodyg, ich wybarwieniem, zapachem oraz tym czy nie są powiędnięte.

Seler DLA ZDROWIA
Wspiera mikroflorę

Zawarte w selerach wielocukry są dobrą pożywką dla szczepów bakterii probiotycznych. Dieta uboga w warzywa i owoce sprzyja namnażaniu się patogennych mikroorganizmów. Regularna podaż włókna pokarmowego stymuluje zachowanie równowagi mikrobiologicznej jelit i przewagę przyjaznych szczepów.  

Dla zgrabnej sylwetki

Seler jest produktem niskokalorycznym, dlatego jest tak dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Podawany w formie surowej, pieczonej czy gotowanej zapewni uczucie sytości bez nadmiaru kalorii.

Dla zdrowych kości

Seler zawiera zarówno wapń, jak i witaminę K. Oba te składniki pokarmowe biorą udział w procesach budowy oraz przebudowy tkanki kostnej.

MAPA PRODUKCJI

Seler jest jedynym warzywem korzeniowym, które uprawia się z rozsady. Uwarunkowane jest to długim okresem wschodów nasion i powolnym rozwojem siewek. W Polsce selera korzeniowego i naciowego produkuje się między innymi w okolicach Krakowa oraz województwach wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, opolskim i śląskim.

Mapa produkcji

SEZONOWOŚĆ

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz