Bakłażan
Bakłażan znany jest też pod nazwą oberżyna czy mniej popularnym określeniem psianka podłużna, zaś w mowie potocznej bywa określany mianem gruszki miłości. Jest krewniakiem papryki, pomidorów i ziemniaków. To roślina ciepłolubna, uprawiana nie tylko w Polsce, ale na wszystkich kontynentach.

Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Najpopularniejsze z jego odmian kształtem przypominają dużą gruszkę i charakteryzują się błyszczącą, gładką, ciemnofioletową skórką. Jego okazałe owoce w blisko 90% stanowi woda, co sprawia, że są bardzo niskokaloryczne. Bakłażany dostarczają witaminy C, witamin z grupy B oraz ważnych mikroelementów takich jak magnez, miedź, potas czy mangan.
Bakłażan fioletowy
W zależności od odmiany owoce mogą być jajowate, maczugowate lub mocno wydłużone, przypominające nieco kształtem ogórki szklarniowe. Skórka wszystkich jest błyszcząca ale różnić się może odcieniem – od jasnofioletowego z drobnym paskowaniem przez ciemniejszy fiolet aż do czarnofioletowego. W smaku różnice są praktycznie niewyczuwalne.
Bakłażan biały
W zależności od odmiany jego owoce mogą być standardowej wielkości lub takie, które swoim kształtem i wielkością przypominają kurze jajko. Wszystkie zaś charakteryzuje błyszcząca, biała skórka.
Odmiany egzotyczne
Przyjmują kształty od kulistych po cienkie i haczykowato wygięte. Kolory w zależności od odmiany od ciemnofioletowego po ciemno i jasnozielone. Niektóre azjatyckie gatunki przypominają kształtem i barwą przypominają nasze przejrzałe ogórki gruntowe.
Wartości odżywcze na 100 g bakłażana:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
MAGNEZ
Zawarty w bakłażanie błonnik pokarmowy, węglowodany złożone oraz spora ilość wody sprawiają, ze usprawnia on pracę przewodu pokarmowego. Substancje te wspierają też rozwój prawidłowej mikroflory jelit, co zapobiega zaparciom oraz stymuluje odporność.
Bakłażan to warzywo niskokaloryczne, przez co doskonale sprawdzi się dla osób podejmujących diety redukcyjne. Błonnik oraz woda w nim zawarte mechanicznie stymulują żołądek, dzięki czemu wzrasta uczucie sytości. Ważne, by przygotowując potrawy z bakłażana, nie dodawać zbyt dużo tłuszczów i okras.
Przeciwutleniacze zawarte w bakłażanach przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników. Te agresywne cząsteczki uszkadzają struktury komórkowe w tym DNA przyspieszając ich starzenie i degenerację. Obecność polifenoli, witaminy C oraz E i innych antyoksydantów pomaga spowolnić ten proces.
Przeciwutleniacze zawarte w bakłażanach wykazują działanie przeciwzapalne. Ma to znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto roli błonnika przypisuje się właściwości przeciwmiażdżycowe, co ma duże znaczenie ochronne dla układu krwionośnego.
Bakłażany w Polsce uprawia się na południu Mazowsza, w regionie charakteryzującym się specyficznym mikroklimatem, który jest idealny dla warzyw ciepłolubnych. Region ten obejmuje m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce.
