Bakłażan

Bakłażan znany jest też pod nazwą oberżyna czy mniej popularnym określeniem psianka podłużna, zaś w mowie potocznej bywa określany mianem gruszki miłości. Jest krewniakiem papryki, pomidorów i ziemniaków. To roślina ciepłolubna, uprawiana nie tylko w Polsce, ale na wszystkich kontynentach.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Najpopularniejsze z jego odmian kształtem przypominają dużą gruszkę i charakteryzują się błyszczącą, gładką, ciemnofioletową skórką. Jego okazałe owoce w blisko 90% stanowi woda, co sprawia, że są bardzo niskokaloryczne. Bakłażany dostarczają witaminy C, witamin z grupy B oraz ważnych mikroelementów takich jak magnez, miedź, potas czy mangan.

GATUNKI

Bakłażan fioletowy

W zależności od odmiany owoce mogą być jajowate, maczugowate lub mocno wydłużone, przypominające nieco kształtem ogórki szklarniowe. Skórka wszystkich jest błyszcząca ale różnić się może odcieniem – od jasnofioletowego z drobnym paskowaniem przez ciemniejszy fiolet aż do czarnofioletowego. W smaku różnice są praktycznie niewyczuwalne.

Bakłażan biały

W zależności od odmiany jego owoce mogą być standardowej wielkości lub takie, które swoim kształtem i wielkością przypominają kurze jajko. Wszystkie zaś charakteryzuje błyszcząca, biała skórka.

Odmiany egzotyczne

Przyjmują kształty od kulistych po cienkie i haczykowato wygięte. Kolory w zależności od odmiany od ciemnofioletowego po ciemno i jasnozielone. Niektóre azjatyckie gatunki przypominają kształtem i barwą przypominają nasze przejrzałe ogórki gruntowe.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g bakłażana:

24 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

1 g

BIAŁKO

0,2 g

TŁUSZCZE

6 g

WĘGLOWODANY

2,2 mg

WITAMINA C

14 mg

MAGNEZ

Bakłażan DLA ZDROWIA

Dla dobrego trawienia

Zawarty w bakłażanie błonnik pokarmowy, węglowodany złożone oraz spora ilość wody sprawiają, ze usprawnia on pracę przewodu pokarmowego. Substancje te wspierają też rozwój prawidłowej mikroflory jelit, co zapobiega zaparciom oraz stymuluje odporność.

Dla zgrabnej sylwetki

Bakłażan to warzywo niskokaloryczne, przez co doskonale sprawdzi się dla osób podejmujących diety redukcyjne. Błonnik oraz woda w nim zawarte mechanicznie stymulują żołądek, dzięki czemu wzrasta uczucie sytości. Ważne, by przygotowując potrawy z bakłażana, nie dodawać zbyt dużo tłuszczów i okras.

Dla zachowania młodego wyglądu

Przeciwutleniacze zawarte w bakłażanach przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników. Te agresywne cząsteczki uszkadzają struktury komórkowe w tym DNA przyspieszając ich starzenie i degenerację. Obecność polifenoli, witaminy C oraz E i innych antyoksydantów pomaga spowolnić ten proces.

Dobra da układu krążenia

Przeciwutleniacze zawarte w bakłażanach wykazują działanie przeciwzapalne. Ma to znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto roli błonnika przypisuje się właściwości przeciwmiażdżycowe, co ma duże znaczenie ochronne dla układu krwionośnego.

MAPA PRODUKCJI

Bakłażany w Polsce uprawia się na południu Mazowsza, w regionie charakteryzującym się specyficznym mikroklimatem, który jest idealny dla warzyw ciepłolubnych. Region ten obejmuje m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce.

Mapa produkcji

SEZONOWOŚĆ

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz