Por

To warzywo blisko spokrewnione z czosnkiem. Do Europy został przywieziony z Azji, a do Polski trafił prawdopodobnie dzięki zamiłowaniu do warzyw Królowej Bony. Podobnie jak czosnek, por wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. W medycynie ludowej był wykorzystywany w terapii wielu schorzeń miedzy innymi kaszlu, bólów reumatycznych czy wspomagająco przy gojeniu się ran. Współcześnie por ceniony jest przede wszystkim ze względu na walory kulinarne.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Por to przede wszystkim składnik włoszczyzny, która jest nieoceniona do przygotowania warzywnych wywarów do zup i sosów. Dodawać go można do dań jednogarnkowych, mięsnych, sosów czy w postaci pieczonej. Por w niektórych daniach może z powodzeniem zastąpić cebulę, lekko przesmażony nadaje daniom wyrazisty smak i aromat.

Pory to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C, prowitaminy A. Wśród składników mineralnych obecnych w porach należy wymienić żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez czy siarkę.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

GATUNKI

Gatunki

Pory występują w kilku odmianach różniących się tempem wzrostu czy porą zbiorów. Konsument nie jest w stanie określić poszczególnych odmian bez konsultacji ze sprzedawcą. Dlatego, wybierając pory, kierujmy się ich wyglądem, wielkością, wybarwieniem liści czy jędrnością łodygi. Wybierajmy okazy bez uszkodzeń, charakteryzujące się intensywnym aromatem, białą łodygą i ciemnym wybarwieniem liści.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g pora:

61 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

1,5 g

BIAŁKO

0,3 g

TŁUSZCZE

14,1 g

WĘGLOWODANY

12 mg

WITAMINA C

180 mg

POTAS

Por DLA ZDROWIA

Przeciw anemii

Pory są dość zasobne w żelazo, zawierają go około 2g w 100 g warzywa. Osoby z niedoborami tego pierwiastka lub te, u których stwierdzono anemię, powinny rozważyć potrawy z porów w swojej diecie.

Dla przyjaznych bakterii jelitowych

Zawarta w porach inulina i inne węglowodany stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii, zasiedlających przewód pokarmowy. Dzięki produktom, takim jak pory, wspierane jest zdrowie jelit. Ma to przełożenie na poprawę kondycji całego organizmu.

Działanie wykrztuśne

Pory w postaci surowej stymulują wydzielanie śluzu w obrębie dróg oddechowych oraz stymulują ruch rzęskowy nabłonka, który ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Można przygotować z niego domowy wykrztuśny syrop, który może być stosowany doraźnie przy przeziębieniach.

Dla pięknych włosów

Zawarta w porach siarka jest budulcem struktur skóry, włosów i paznokci. To naturalne pokarmowe źródło tego pierwiastka korzystnie wpływa na wygląd zarówno włosów, jak i cery.

MAPA PRODUKCJI

Krajowe plantacje pora zajmują ok. 4–6 tys. ha, przy zbiorach od 80 tys. ton do 100 tys. ton. Duże produkcje znajdują się w województwie małopolskim i wielkopolskim.

Mapa produkcji

SEZONOWOŚĆ

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz