{*
*}

Marchew

To niezwykle popularne, a przede wszystkim lubiane krajowe warzywo. Jej pomarańczowy korzeń jest nie do pomylenia z żadnym innym warzywem. Niewiele osób jednak wie, że marchew występuje w wielu odmianach barwnych od białego, przez żółty, pomarańczowy aż do ciemnofioletowego. Wszystkie zaś pachną i smakują jak wersja podstawowa, czyli pomarańczowa!

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Marchew można podawać na różne sposoby od surowej, po tartą, zasmażaną, gotowaną, mrożoną, kiszoną, marynowaną, jako sok czy nawet jako główny składnik ciasta. Ciekawostką jest, że marchew jest blisko spokrewniona z selerem.

Marchew jest niezwykle bogata w beta karoten czyli prowitaminę A. Warto pamiętać, że podając marchew z odrobiną oliwy czy innym tłuszczem, zwiększa się dostępność tej witaminy. Warzywo to jest także źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy E.

GATUNKI

Marchew pomarańczowa

Marchew w większości sklepów dostępna jest w swojej podstawowej wersji barwnej, czyli pomarańczowej. Odmiany nieco różnią się wielkością, długością korzenia czy wyglądem skórki. Dla konsumenta nie jest to łatwe do rozróżnienia. Dlatego, wybierając marchew, kierujmy się jej wielkością, intensywnością koloru oraz tym, by nie była pociemniała ani zwiędnięta. Świadczy to wówczas o nieprawidłowym przechowywaniu i utracie składników odżywczych.

Marchew fioletowa

Kształt i wielkość korzenia zbliżone do odmian pomarańczowych, choć często fioletowe są nieco mniejsze. Kolor fioletowy zachowany jest nie tylko z zewnątrz, ale i na przekroju korzenia. Te odmiany nadają się do spożywania na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zawierają korzystne dla zdrowia związki barwnikowe.

Marchew biała

W handlu dostępne niezwykle rzadko i jeśli już się pojawiają, często mylone są z korzeniem pietruszki. Podobnie jak pozostałe odmiany można spożywać je na surowo, jak i po ugotowaniu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g marchwi:

27 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

1 g

BIAŁKO

0,2 g

TŁUSZCZE

8,7 g

WĘGLOWODANY

5,9 mg

WITAMINA C

6150 µg

BETA-KAROTEN

Marchew DLA ZDROWIA
Dla zdrowych oczu

Karotenoidy zawarte w dużych ilościach w marchwi, mogą poprawić zdrowie oczu. Jest to szczególnie istotne dla osób starszych bardziej narażonych na problemy ze wzrokiem. Regularne spożycie marchwi może opóźnić postęp degeneracji narządu wzroku.

Dla zgrabnej sylwetki

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego jest tak dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Należy jednak wybierać potrawy z surową marchwią lub wersję gotowaną bez dodatków, każdy dodatek sosów czy smażenie sprawia, że danie nabiera kaloryczności.

Dobra dla układu krążenia

Przeciwutleniacze zawarte w marchwi wykazują działanie przeciwzapalne. Ma to znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. Substancjami tymi są przede wszystkim karotenoidy, które mogą chronić serce, jak również zapobiegać rozwojowi niektórych typów nowotworów.

MAPA PRODUKCJI

Polska jest trzecim producentem marchwi w Unii Europejskiej. Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego, dzięki temu jej uprawa możliwa jest na terenie całej Polski. Najwięcej upraw znajduje się na terenie województw: kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, lubelskiego, wielkopolskiego i małopolskiego.

Mapa produkcji

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz