Cebula

To warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym i udowodnionym, korzystnym wpływie na zdrowie. Uprawiane i spożywane na całym świecie. Niezależnie od szerokości geograficznej równie mocno szczypie w oczy! Dlaczego tak się dzieje? To za sprawą związków siarki, które uwalniając się podczas krojenia z uszkodzonych komórek cebuli i zamieniają w kwas siarkowy. Ten zaś rozpuszcza się w płynie łzowym podrażniając spojówki, które reagują nadprodukcją łez.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Cebula to dobre źródło witamin z grupy B, a także witaminy C. Ta ostatnia, pochodząca właśnie z cebuli, chroniła marynarzy przed szkorbutem! To aromatyczne warzywo dostarcza nie tylko składników mineralnych, ale przede wszystkim związków o działaniu prozdrowotnym, w tym wspomagających odporność czy przyspieszającym gojenie się ran.  

Cebula występuje w kilkuset odmianach. Poszczególne z nich różnią się wielkością, kształtem, intensywnością smaku czy kolorem. Wykorzystywana jest w każdej kuchni, do dań mięsnych i wegetariańskich, na ciepło i zimno, jako dodatek do kiszonek, czy przetworów, a nawet w postaci dżemu!

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

GATUNKI

Cebula żółta

Te odmiany są najpopularniejsze ze względu na wszechstronność zastosowania. Ich łuski są zwarte, zewnętrzne, o intensywnie żółtej barwie, wewnętrzne zaś jasnożółte lub białawe. Odmiany te dobrze się przechowują, co jest ważną cechą użytkową

Cebula czerwona

Zawartością składników odżywczych niewiele różni się od żółtej. Wyróżniają ją intensywnie czerwone lub czasem fioletowe łuski. Znajduje zastosowanie w potrawach o zdecydowanych barwach, dobrze się karmelizuje. Podawana na surowo ożywia kompozycję na talerzu.

Cebula czosnkowa

Charakterystyczna biała odmiana o zwartych białych łuskach i bardzo intensywnym smaku, przypominającym czosnek. Doskonałą do dań wielowarzywnych ale przede wszystkim mięs i marynat.

Cebula siedmiolatka

Sama cebula jest niewielka, a uprawia się ją przede wszystkim na szczypior.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g cebuli:

40 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

1,1 g

BIAŁKO

0,1 g

TŁUSZCZE

9,34 g

WĘGLOWODANY

7,4 mg

WITAMINA C

23 mg

WAPŃ

Cebula DLA ZDROWIA

Dla pięknej skóry i włosów

Zawarte w cebuli związki siarki poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów. Ich struktury zbudowane są między innymi z aminokwasów siarkowych. Cebula dostarcza składników budulcowych, przez co wzmacnia włosy i paznokcie, zaś skórze nadaje sprężystość.

Przyspiesza gojenie się ran i wygładza blizny

Efekt związany jest zarówno z obecnością związków siarki, jak i witamin z grupy B. Właściwość cebuli w przyspieszaniu regeneracji skóry wykorzystuje przemysł farmaceutyczny. To z tego warzywa tworzy się kremu i maści do smarowania blizn pooperacyjnych.

Dla zgrabnej sylwetki

Cebula to warzywo niskokaloryczne oczywiście pod warunkiem, że podamy ją w postaci świeżej, nie zaś karmelizowanej, zasmażanej czy cebulowych krążków w cieście. Zawarty w niej błonnik poprawia perystaltykę i odżywia mikroflorę jelitową

Na ukąszenia owadów

Po ukąszeniu os, gzów czy komarów wiele osób stosuje okłady z cebuli. Jest to działanie słuszne, ponieważ warzywo to ma działanie odkażające i przeciwzapalne. Kilkanaście minut z takim okładem w widoczny sposób wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Przede wszystkim zmniejsza uczucie swędzenia.

Przyjazna cukrzykom

Cebula ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu bez przeszkód może być jadana przez osoby z cukrzycą. Ponadto posiada udowodnione działanie obniżające poziom glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób zagrożonych rozwojem tej groźnej choroby.

MAPA PRODUKCJI

Polska jest wiodącym producentem cebuli w Europie. Uprawa cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5 proc. ogólnej powierzchni uprawy tego warzywa w UE i około 8,3 proc. zbiorów w całej UE. Najwięcej cebuli uprawia się w województwie wielkopolskim i kujawsko-pomorskim.

Mapa produkcji

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz