Pietruszka
Pietruszka to warzywo korzeniowe spokrewnione z selerem i marchwią. Wykorzystywana zarówno kulinarnie, jak i w przemyśle farmaceutycznym z uwagi na zawartość leczniczych olejków eterycznych.
W kuchni wykorzystuje się zarówno korzeń jak i nać pietruszki. Powstały nawet osobne odmiany uprawiane na dobrze rozwinięty korzeń jak i te uprawiane ze względu na atrakcyjną formę liści. Ciekawostką jest, że nać pietruszki jest niezwykle zasobna w witaminę C, a jej zawartością przewyższa zarówno cytrynę, jak i paprykę! Niestety z uwagi na bardzo niewielkie porcje natki pietruszki dodawane do potraw nie ma ona dużego znaczenia w uzupełnianiu niedoborów tej witaminy.
GATUNKI
Korzeń pietruszki
Korzeń pietruszki nie różni się znacząco w zależności od odmiany. Jedynie wprawne oko jest w stanie rozpoznać niuanse między nimi. Wybierając korzeń pietruszki, warto zwrócić uwagę na jego wielkość, białą lub lekko kremową barwę, intensywność zapachu oraz to czy nie jest on przeschnięty. Obecne metody przechowalnicze zapewniają surowiec doskonałej jakości przez cały rok. W dawnych czasach warzywa korzeniowe przechowywane były w piwnicach czy kopcowane, co ujemnie wpływało zarówno na wygląd, smak jak i zawartość składników odżywczych.
Pietruszka naciowa
Wybierając odmiany pietruszki naciowej, warto zwrócić uwagę na wybarwienie liści, ich jędrność, która świadczy o świeżości. Odmiany liściaste często mają atrakcyjne, karbowane liście, które nadają się do przyozdabiania potraw. W sezonie wiosenno- letnim warto jest przygotować mrożonki z młodej natki. W okresie jesienno-zimowym będą stanowiły dodatek do zup, sosów, koktajli czy dań obiadowych.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g pietruszki:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
WAPŃ
Pietruszka DLA ZDROWIA
Na dobre trawienie
Korzeń pietruszki ma właściwości lekko rozkurczowe, przez co zapobiega bólom brzucha wywołanym obecnością gazów w jelitach. Ponadto pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych, co ułatwia pasaż treści pokarmowej oraz przyswajanie składników odżywczych.
Dla zdrowia nerek
Pietruszka zarówno korzeń, jak i natka mają działanie moczopędne. Dzięki temu nasilają filtrację nerkową. W aptekach dostępne są preparaty z tego warzywa przeznaczone dla osób cierpiących na zakażenia dróg moczowych czy kamicę nerkową
Przeciw stanom zapalnym
Pietruszka wykazuje działanie bakteriostatyczne, a także przeciwzapalne. Regularne spożywanie bogatej w chlorofil ułatwia organizmowi walkę z wolnymi rodnikami i przeciwdziała nasilaniu się stanów zapalnych.
MAPA PRODUKCJI
Pietruszka jest jednym z podstawowych krajowych warzyw przyprawowych. Jadalne są zarówno korzeń, jak i liście. Uprawy pietruszki można znaleźć między innymi w zagłębiu warzywniczym w Małopolsce oraz w województwie lubelskim.