Pomidor
W sklepie znaleźć go można na dziale warzywa, choć botanicy określają go jako owoc, a dokładniej jagodę. W zależności od odmiany pomidory różnią się wielkością, kształtem, a także kolorem. Mogą być soczyste lub o zwartym miąższu. Poza tradycyjnie czerwonymi są też żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet czekoladowe i czarne!

Pomidor jest jednym z najchętniej jadanych krajowych warzyw. Należy do tej samej rodziny co bakłażany, papryka czy ziemniaki.
Pomidory najprawdopodobniej przypłynęły do Europy z Meksyku. Od kilkuset lat podbijają światowy rynek warzyw. Co ciekawe, ich polska nazwa pochodzi od włoskiego pomodoro, które zaś powstało w wyniku połączenia dwóch słów pomo d’oro, co dosłownie oznacza „jabłko ze złota”.
Pomidory drobnoowocowe
Np. koktajlowe, wśród nich można wyróżnić te o kształcie kulistym, bardziej wydłużonym, skórce cieńszej lub grubszej. Ich kolor może być zarówno czerwony, żółty a czasem różowy lub pomarańczowy. Doskonale pasują do wielowarzywnych surówek, koreczków czy jako przekąska dla dzieci do drugiego śniadania. Łagodne w smaku, wygodne do spakowania i zabrania ze sobą.
Pomidory średnioowocowe
Np. podłużne, często uprawiane bezpośrednio w gruncie. Charakteryzuje je słodki smak, niewielka ilość pestek i zwarty miąższ. Te odmiany najlepiej nadają się na przetwory – sosy, keczupy, pasty, a także do suszenia czy kiszenia. Gotowane z innymi warzywami dadzą pożywne, gęste, aromatyczne danie.
Pomidory wielkoowocowe
Np. bawole serca, malinowe. Odmiany o delikatnym miąższu o niewielkiej zawartości pestek. Doskonałe na surowo, do kanapek, surówek, a także jako dodatek do zup i sosów. Wiele z nich ma delikatną, pergaminową skórkę co sprawia, że chętnie jadają je dzieci.
Wartości odżywcze na 100 g pomidora:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
POTAS
Wykazują działanie obniżające poziom złego (LDL) cholesterolu we krwi, przez co mogą być korzystne w dietoprofilaktyce miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Zawarty w nich potas pomaga regulować wartości ciśnienia tętniczego we krwi, co ma znaczenie w walce z nadciśnieniem.
Pomidory są produktami niskokalorycznymi, dlatego są dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Duża zawartość wody sprawia, że wypełniają żołądek, dając uczucie sytości bez dostarczania dużej ilości kilokalorii.
Zawarta w pomidorach witamina C pobudza komórki do syntezy kolagenu, białka nadającego jej sprężystości, witalności i młodego wyglądu. Obecny w nich beta karoten pomaga zwalczać wolne rodniki, w tym te powstające na skutek promieniowania UV, które przyspiesza procesy starzenia.
Potrzebne do budowy krwinek żelazo zdecydowanie lepiej przyswaja się w środowisku kwaśnym. Ze względu na obecność kwasu askorbinowego (witaminy C), pomidory będą poprawiały absorpcję żelaza.
Produkcja pomidorów w Polsce prowadzona jest w uprawach polowych oraz pod osłonami. Około 70% areału plantacji pomidorów gruntowych zlokalizowane jest na obszarze czterech województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego. Największe szklarnie znajdują się m.in. w Karczewie (województwo mazowieckie), Siechnicach koło Wrocławia i w Bogatyni.
