Pomidor

W sklepie znaleźć go można na dziale warzywa, choć botanicy określają go jako owoc, a dokładniej jagodę. W zależności od odmiany pomidory różnią się wielkością, kształtem, a także kolorem. Mogą być soczyste lub o zwartym miąższu. Poza tradycyjnie czerwonymi są też żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet czekoladowe i czarne!

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Pomidor jest jednym z najchętniej jadanych krajowych warzyw. Należy do tej samej rodziny co bakłażany, papryka czy ziemniaki.

Pomidory najprawdopodobniej przypłynęły do Europy z Meksyku. Od kilkuset lat podbijają światowy rynek warzyw. Co ciekawe, ich polska nazwa pochodzi od  włoskiego pomodoro, które zaś powstało w wyniku połączenia dwóch słów pomo d’oro, co dosłownie oznacza „jabłko ze złota”.

GATUNKI

Pomidory drobnoowocowe

Np. koktajlowe, wśród nich można wyróżnić te o kształcie kulistym, bardziej wydłużonym, skórce cieńszej lub grubszej. Ich kolor może być zarówno czerwony, żółty a czasem różowy lub pomarańczowy. Doskonale pasują do wielowarzywnych surówek, koreczków czy jako przekąska dla dzieci do drugiego śniadania. Łagodne w smaku, wygodne do spakowania i zabrania ze sobą.

Pomidory średnioowocowe

Np. podłużne, często uprawiane bezpośrednio w gruncie. Charakteryzuje je słodki smak, niewielka ilość pestek i zwarty miąższ. Te odmiany najlepiej nadają się na przetwory – sosy, keczupy, pasty, a także do suszenia czy kiszenia. Gotowane z innymi warzywami dadzą pożywne, gęste, aromatyczne danie.  

Pomidory wielkoowocowe

Np. bawole serca, malinowe. Odmiany o delikatnym miąższu o niewielkiej zawartości pestek. Doskonałe na surowo, do kanapek, surówek, a także jako dodatek do zup i sosów. Wiele z nich ma delikatną, pergaminową skórkę co sprawia, że chętnie jadają je dzieci.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g pomidora:

17 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

0,9 g

BIAŁKO

0,2 g

TŁUSZCZE

3,9 g

WĘGLOWODANY

13,7 mg

WITAMINA C

282 mg

POTAS

Pomidor DLA ZDROWIA

Korzystne dla układu krążenia

Wykazują działanie obniżające poziom złego (LDL) cholesterolu we krwi, przez co mogą być korzystne w dietoprofilaktyce miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Zawarty w nich potas pomaga regulować wartości ciśnienia tętniczego we krwi, co ma znaczenie w walce z nadciśnieniem.  

Dla zgrabnej sylwetki

Pomidory są produktami niskokalorycznymi, dlatego są dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Duża zawartość wody sprawia, że wypełniają żołądek, dając uczucie sytości bez dostarczania dużej ilości kilokalorii.

Dla pięknej skóry

Zawarta w pomidorach witamina C pobudza komórki do syntezy kolagenu, białka nadającego jej sprężystości, witalności i młodego wyglądu. Obecny w nich beta karoten pomaga zwalczać wolne rodniki, w tym te powstające na skutek promieniowania UV, które przyspiesza procesy starzenia.

Przeciw anemii

Potrzebne do budowy krwinek żelazo zdecydowanie lepiej przyswaja się w środowisku kwaśnym. Ze względu na obecność kwasu askorbinowego (witaminy C), pomidory będą poprawiały absorpcję żelaza.

MAPA PRODUKCJI

Produkcja pomidorów w Polsce prowadzona jest w uprawach polowych oraz pod osłonami. Około 70% areału plantacji pomidorów gruntowych zlokalizowane jest na obszarze czterech województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego. Największe szklarnie znajdują się m.in. w Karczewie (województwo mazowieckie), Siechnicach koło Wrocławia i w Bogatyni.

Mapa produkcji

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz