Pomidor
W sklepie znaleźć go można na dziale warzywa, choć botanicy określają go jako owoc, a dokładniej jagodę. W zależności od odmiany pomidory różnią się wielkością, kształtem, a także kolorem. Mogą być soczyste lub o zwartym miąższu. Poza tradycyjnie czerwonymi są też żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet czekoladowe i czarne!
Pomidor jest jednym z najchętniej jadanych krajowych warzyw. Należy do tej samej rodziny co bakłażany, papryka czy ziemniaki.
Pomidory najprawdopodobniej przypłynęły do Europy z Meksyku. Od kilkuset lat podbijają światowy rynek warzyw. Co ciekawe, ich polska nazwa pochodzi od włoskiego pomodoro, które zaś powstało w wyniku połączenia dwóch słów pomo d’oro, co dosłownie oznacza „jabłko ze złota”.
GATUNKI
Pomidory drobnoowocowe
Np. koktajlowe, wśród nich można wyróżnić te o kształcie kulistym, bardziej wydłużonym, skórce cieńszej lub grubszej. Ich kolor może być zarówno czerwony, żółty a czasem różowy lub pomarańczowy. Doskonale pasują do wielowarzywnych surówek, koreczków czy jako przekąska dla dzieci do drugiego śniadania. Łagodne w smaku, wygodne do spakowania i zabrania ze sobą.
Pomidory średnioowocowe
Np. podłużne, często uprawiane bezpośrednio w gruncie. Charakteryzuje je słodki smak, niewielka ilość pestek i zwarty miąższ. Te odmiany najlepiej nadają się na przetwory – sosy, keczupy, pasty, a także do suszenia czy kiszenia. Gotowane z innymi warzywami dadzą pożywne, gęste, aromatyczne danie.
Pomidory wielkoowocowe
Np. bawole serca, malinowe. Odmiany o delikatnym miąższu o niewielkiej zawartości pestek. Doskonałe na surowo, do kanapek, surówek, a także jako dodatek do zup i sosów. Wiele z nich ma delikatną, pergaminową skórkę co sprawia, że chętnie jadają je dzieci.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g pomidora:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
POTAS
Pomidor DLA ZDROWIA
Korzystne dla układu krążenia
Wykazują działanie obniżające poziom złego (LDL) cholesterolu we krwi, przez co mogą być korzystne w dietoprofilaktyce miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Zawarty w nich potas pomaga regulować wartości ciśnienia tętniczego we krwi, co ma znaczenie w walce z nadciśnieniem.
Dla zgrabnej sylwetki
Pomidory są produktami niskokalorycznymi, dlatego są dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Duża zawartość wody sprawia, że wypełniają żołądek, dając uczucie sytości bez dostarczania dużej ilości kilokalorii.
Dla pięknej skóry
Zawarta w pomidorach witamina C pobudza komórki do syntezy kolagenu, białka nadającego jej sprężystości, witalności i młodego wyglądu. Obecny w nich beta karoten pomaga zwalczać wolne rodniki, w tym te powstające na skutek promieniowania UV, które przyspiesza procesy starzenia.
Przeciw anemii
Potrzebne do budowy krwinek żelazo zdecydowanie lepiej przyswaja się w środowisku kwaśnym. Ze względu na obecność kwasu askorbinowego (witaminy C), pomidory będą poprawiały absorpcję żelaza.
MAPA PRODUKCJI
Produkcja pomidorów w Polsce prowadzona jest w uprawach polowych oraz pod osłonami. Około 70% areału plantacji pomidorów gruntowych zlokalizowane jest na obszarze czterech województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego. Największe szklarnie znajdują się m.in. w Karczewie (województwo mazowieckie), Siechnicach koło Wrocławia i w Bogatyni.